De nieuwe melkkoe van vliegmaatschappijen: je laten betalen om naast elkaar te zitten - America News

De nieuwe melkkoe van vliegmaatschappijen: je laten betalen om naast elkaar te zitten

credit: hln.be
  • 2 maand geleden
  • 3 views

Wie met zijn partner of gezin op vliegvakantie gaat, zit natuurlijk graag op dezelfde rij in het vliegtuig. En daar spelen luchtvaartmaatschappijen graag op in. Almaar vaker vragen maatschappijen een extra bedrag om je stoelen te reserveren, wat de prijs van je vliegticket al gauw met enkele tientallen euro's opdrijft.

De Nederlandse vliegticketwebsite Tix.nl nam vijftien bekende luchtvaartmaatschappijen onder de loep en stelde vast dat alsmaar meer bedrijven extra aanrekenen voor stoelreservaties. Vaak is een stoelreservatie optioneel, maar soms ook verplicht. Zo verplicht Ryanair passagiers die met kinderen tot 12 jaar reizen om te betalen voor een stoelreservatie.

Al die achterpoortjes maken onderling vergelijken van vliegtickets er niet makkelijker op. Bovendien hebben de meeste maatschappijen geen tarievenoverzicht omdat dat per route, moment en stoel verschilt.

Volgens het onderzoek rekent 21 procent van de onderzochte bedrijven een meerprijs aan voor een stoel bij het raam of aan het gangpad. Wie meer achterin het vliegtuig plaatsneemt, krijgt doorgaans een goedkoper tarief aangerekend.

"Kwalijke zaak"

Een woordvoerder van Tix.nl vertelt aan de Telegraaf dat het voor de reizigers steeds moeilijker wordt om door de bomen nog het bos te zien. "Er zijn honderden verschillende tarieven voor een zitplaats. Die komen bovenop de ticketprijs en worden pas zichtbaar tijdens het boeken. Een kwalijke zaak."

"Gedwongen om meer te betalen"

Volgens de Tix.nl-woordvoerder word je bijna gedwongen meer te betalen. De prijzen lopen zo snel op tot 40 euro voor een enkele reis. Wie met meerdere personen reist en niet reserveert, riskeert ver uit elkaar te worden gezet.

"Er wordt steeds vaker geklaagd dat mensen die samen hebben geboekt en geen stoel hebben gereserveerd, bij onder meer Ryanair op willekeurige plaatsen in het vliegtuig worden ingedeeld.", zegt Esther Gorlee, marketing manager van Tix.nl. "Gevolg is dat je dus niet bij elkaar zit, wat voor een volgende reis natuurlijk extra motivatie is om wél geld uit te geven aan een stoelreservering."