Zo schoffeert ov-personeel reiziger - America News

Zo schoffeert ov-personeel reiziger

credit: telegraaf.nl
  • 2 maand geleden
  • 3 views

Plus Magazine vergeleek de prijzen van 92 uitvaartcentra. En wat blijkt? Het verschil tussen het duurste en goedkoopste crematorium bedraagt maar liefst 550 euro. Het duurste crematorium van Nederland staat in Lisse. Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamer kost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek 1650 euro. In Maassluis zijn nabestaanden voor datzelfde pakket slechts 1098 euro kwijt. Wie kiest voor alléén cremeren zonder gebruik van de koffiekamer, betaalt daar bij Schifferheide in Kerkrade 470 euro voor. Bij Duin- en Bollenstreek kost dat nog altijd een slordige 1100 euro.

Langere nazit beboet

Omdat er vaak een extra bedrag wordt gerekend voor bijvoorbeeld het gebruik van het orgel, een cd of een dvd, komen families vaak voor verrassingen staan als de rekening moet worden betaald. Volgens Plus Magazine hanteren verschillende crematoria zelfs een boete voor ‘niet-gereserveerde overschrijding van de tijd. Dus als de nazit uitloopt, dan moet er soms flink worden bijbetaald. Een bedrag van 125 euro per kwartier is niets bijzonders. Er was zelfs een uitschieter van 500 euro, ondervond Plus.

Overigens bljken ook de prijzen voor koffie en cake sterk uiteen te lopen. Zo betaal je voor een kopje koffie bij het dure crematorium in Lisse bijna drie euro, terwijl dat bij een crematorium in Middelburg nog geen twee euro is.

Vast tarief

De Landelijke Vereniging van Crematoria weerspreekt overigens dat er sprake zou zijn van een wirwar van tarieven. Voorzitter Jaap Blaak: „We proberen juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen.” Blaak is er wel een voorstander van om vooraf een vast tarief af te spreken, zodat voor iedereen helder is wat er uiteindelijk moet worden betaald.

In onderstaande kaart zijn de tarieven van de 92 onderzochte crematoria te vinden.